Friday, July 6, 2018

Zlatý Chlum

Modrá obloha, příroda, krásná rozhledna, čerstvý vzduch a jedno vychlazené v ruce. Tak takto vypadalo naše letošní velikonoční pondělí. 



Místo barvení vajíček, pečení beránka a úklidu jsme se letos rozhodli svátky jara strávit na dovolené v Jeseníkách. Projeli jsme několik zajímavých rozhleden a vyhlídek (např. Hraniční vrch, o kterém jsem už na blogu psala) a jednou z nich byla rozhledna Zlatý chlum, ke které jsme vystoupali v pondělí dopoledne.


Kamenná rozhledna z konce 19. století se nachází nad městem Jeseník a nabízí krásný výhled nejen na město, ale zejména na hřebeny Jeseníků včetně nejvyšší hory tohoto moravského pohoří, Praděd. Na rozhlednu se platí menší vstupné a je otevřena od května do září každý den od desíti do šesti do večera (my jsme tu byli na začátku dubna a byla mimořádně přístupná přes Velikonoce).  


Rozhodli jsem se trochu si cestu usnadnit a velkou část kopce od města Jeseník jsme zdolali autem. Zaparkovali jsme u turistické chaty na Čertových kamenech. Odtud nás čekal výstup po modré turistické trase do prudkého kopce, kde jsme se rozhodně pořádně zapotili. 


Nahoře nás ale čekala hezká rozhledna a bufet s občerstvením (a točeným pivem). Poté, co jsme se dosyta pokochali výhledem, pokračovali jsme po modré k vyhlídce u restaurace na Křížovém vrchu. Následně jsme se vrátili k rozcestí Pod Křížovým vrchem a po zelené turistické trase jsme došli k silnici, po které jsme po chvilce dorazili zpět k parkovišti.  Celou cestu i s rozhlednou odhaduji na 4 hodiny. 


GASTRO KOUTEK – Bohužel dnes je trochu smutný. Byli jsme na jídle v restauraci na Křížovém vrchu a doporučit ji nemůžu. Je zde krásný interiér a vyhlídka, ale tím výčet kladů končí. Obsluha působila poněkud neschopně, na jídlo jsme dlouho čekali, následně jsme se dočkali druhého dřív než polévky a žebra, která jsme si vybrali oba, byla bez chuti. 

No comments:

Post a Comment