Saturday, July 14, 2018

Těžní věž Kukla

Rosicko-oslavanská uhelná pánev je oblast západně od Brna, kde od druhé poloviny 18. století do 90. let století dvacátého probíhala těžba černého uhlí. Pozornému oku však neuniknou pozůstatky po těžbě v této krajině ani dnes.
Mimo několika opuštěných areálů včetně  nefunkční chátrající tepelné elektrárny v Oslavanech narazíte i na mnoho podivně vyhlížejících kopečků porostlých relativně mladou vegetací – jsou to haldy tvořené odpadním materiálem. 
Světlou výjimku mezi opuštěnými a nevyužívanými doly tvoří areál bývalého Dolu Kukla v Oslavanech. Ten před několika lety ožil a v současné době zde funguje zábavní park Permonium. Náš potomek je na podobné aktivity zatím moc malý, zaplatili jsme si proto vstup pouze na těžní věž. 


Na tu můžete vystoupat buď po schodech nebo můžete využít panoramatický výtah (tak jako já s kočárkem). Upřímně řečeno, věž žádný zajímavý výhled nenabízí. Ne že by z ní nebylo vidět nic, ale v okolí se nacházejí i volně přístupná místa s lepším výhledem (např. Rozhledna Alfonse Muchy, o které jsem psala zde). Zábavní park vyhlížel o poznání zajímavěji, ale ten si necháme na dobu za pár let.


Přesto jsme byli rádi, že jsme se na věž vypravili. Nachází se totiž v našem rodném kraji, v místech, kde oba s Ondrem žijeme celý život a bylo pro nás zajímavé se konečně do jednoho z důlních areálů podívat (abych pravdu řekla, kdysi se mi nedopatřením podařilo prolézt přes spadlý plot do opuštěného areálu Dolu Jindřich II, o kterém ještě něco napíšu níž; oficiálně však toto místo navštívit nelze). Musí se nechat, že industriální atmosféra místa má něco do sebe.
Pokud půjdete i do Permonia, nepochybně zde můžete strávit podstatnou část dne. Samotná věž je záležitost na půl hodinky. Parkovat se dá přímo u areálu, autobusová zastávka je nedaleko. 




Slíbený dodatek k dolu Jindřich II – Důl Jindřich II se nachází v nedalekém Zbýšově a se svou hloubkou téměř 1 a půl kilometru je nejhlubším dolem u nás a patří mezi dva nejhlubší doly ve střední Evropě. Vždycky mě tento údaj fascinoval a přemýšlela jsem, jestli v tom dole někde existuje od povrchu fakt rovná díra směrem ke středu Země 1500 metrů hluboká.. No, odpověď neznám a fantazii si nebudu kazit pravdou, ale kdyby tam byla, tak by byla dnes nejspíš zatopená vodou, tak jako je to prý s většinou dolů v oblasti. 

No comments:

Post a Comment