Sunday, July 29, 2018

Golden Gallery na Katedrále svatého Pavla v Londýně

Dnes jsem se rozhodla vytáhnout z archívu vzpomínku na jednu z nejkrásnějších vyhlídek na které jsem kdy byla. Opustíme Českou republiku a vydáme se na cestu do Londýna – do Londýna v roce 2015.


Velká Británie je moje srdeční záležitost od té doby, kdy jsem měla možnost tuto zemi navštívit poprvé – to bylo někdy v roce 2005. Doposud jsem se na cestu přes Lamanšský průliv vydala čtyřikrát a další výlet máme naplánovaný na příští zimu – tentokrát se poprvé podívám do Skotska a moc se na to těším.
Zdá se mi, že v současné době je Londýn relativně snadno dostupnou destinací – pokud věnujete trochu energie hledání levných letenek, tak se tam můžete dostat za opravdu pěkné peníze. My jsme tehdy zaplatili 1600 Kč za dvě zpáteční letenky. Samozřejmě bez zavazadel, ale povedlo se nám vše nacpat do dvou obyčejných batohů bez větších potíží. Co se týká ubytování, záleží na vaší náročnosti. My nepotřebujeme extra luxusní hotel, ovšem hostel s ložnicí pro 10 lidí taky není nic pro nás. Našli jsme si přes booking.com moc pěkný penzion na Russell Square hned u nádraží King´s Cross. Měli jsme pěkný (a čistý!!) malý pokojíček a ráno výbornou snídani. Cenu už si přesně nepamatuji, ale myslím, že jsme platili kolem 900 za jednoho za noc. Pokud poletíte během letních prázdnin, tak můžu doporučit koleje LSE (London School of Economics) – kdysi jsme byly s kamarádkou ubytované na jedné z kolejí a bylo to moc pěkné, snídaně výborná. S Ondrou jsme ale cestovali v zimě, proto koleje nepřipadaly v úvahu. Další praktické info sem rozepisovat nebudu, kdybyste se ale někdo chtěli na něco zeptat, klidně mi napište email (formulář vpravo), zprávu na Facebooku nebo tady komentář.
Každopádně, během našich pěti dní strávených v Londýně jsme mimo jiné navštívili i Katedrálu svatého Pavla. Stavba stojí na místě, kde se původně nacházela gotická katedrála. Ta byla však zničena Velkým požárem Londýna v roce 1666 a rekonstrukcí byl pověřen architekt Christopher Wren, který je v katedrále pochován stejně jako další významné osobnosti -  mimo jiné admirál Nelson. Katedrála je také místem důležitých obřadů – například zde proběhl sňatek prince Charlese a Diany Spencerové.


Povídání o samotné stavbě, která je monumentální a nádherná, nechám na jiných, povolanějších. Ovšem jako nadšenec do vyhlídek musím zmínit výstupu na Zlatou galerii (Golden Gallery). Ta se nachází venku na věži a pokud se na ni budete chtít dostat, čeká vás 528 schodů. Po cestě se dostanete na Whispering Gallery (tedy jakousi  Šeptající galerii, která je nazvaná podle akustického jevu, díky kterému je zde šepot na jedné straně slyšet i na straně druhé). Potom vystoupáte na Stone Gallery (kamennou galerii), to už jste zdolali 375 schodů. Výstup až nahoru na Zlatou galerii je dost náročný, před tím koneckonců po cestě varuje několik cedulí – cesta na konci je totiž možná jen jedním směrem a byl by tedy docela problém, kdybyste se v půli zasekli a chtěli se dostat zpátky. Sama přiznávám, že mě po výstupu začala bolet achillovka a bolela mě ještě několik týdnů potom. Ovšem ten výhled za to jednoznačně stál. 





Velká Británie je sympatická mimo jiné tím, že státní muzea a galerie jsou zde vesměs zdarma (doporučuji například Natural History Museum, Science Museum, National Gallery nebo National Museum). Vstup do katedrály, která je církevní budovou, je však zpoplatněn, aktuálně 18 liber za dospělou osobu. Za sebe však její návštěvu včetně nádherné vyhlídky silně doporučuji. Více informací o katedrále najdete zde



No comments:

Post a Comment