Wednesday, July 25, 2018

Bolt Tower



Tato věž je mladým ostravským architektonickým počinem (2015) a jedná se o prosklenou nástavbu původní vysoké pece. Jako relativně pravidelný návštěvník festivalu Colours of Ostrava, který se koná v areálu Dolní oblast Vítkovice kde se nachází i zmíněná věž, jsem v minulosti byla i na samotné peci. A musím říct, že ačkoliv i tehdy to bylo zajímavé, tak teď je to opravdu o něčem jiném – mnohem mnohem lepší.
Prvně vás vyveze skipový výtah do výšky necelých 40 metrů. Výtah jede po kolejnici, po které se dřív vyvážely nahoru na pec vozíky s materiálem (koks, vápenec, železná ruda,..). 


Dál pokračujete po schodech k nástavbě, kterou navrhl architekt Josef Pleskot (nedávno o něm byl díl pořadu GEN na ČT1). Úplně nahoru (do výšky 77,7 metrů) se můžete pak dostat výtahem, vnitřním schodištěm nebo venkovním schodištěm. Vzhledem k tomu, že počasí nám nevyšlo zrovna ideální (z hlediska viditelnosti a bezpečnosti cesty po kovovém schodišti, jinak musím říct, že v dešti a oparu vynikla chmurná atmosféra průmyslového města o to víc), zvolili jsme variantu první. 
Nahoře jsme pak do nečasu venku hleděli bojácně přes sklo, nakonec jsme se ale odvážili na venkovní lávky. Výhled z věže je perfektní a ve větru a dešti jsme si užili i trochu adrenalinu. 




Následně jsme sjeli výtahem do kavárny, která je v nástavbě umístěná a chtěli jsme se zahřát nad hrnkem kávy. Asi díky festivalu bylo ale v kavárně dost lidí a když obsluha dlouho nepřicházela, tak jsme se rozhodli pokračovat v prohlídce vysoké pece bez občerstvení. 
Dolů jsme scházeli po schodech a postupně jsme si prohlídli jednotlivá zastavení, kde se nám od průvodců dostalo informací o jednotlivých částech vysoké pece. Nejvíc nás kromě vyhlídky nadchla možnost kouknout přímo dovnitř do pece. 
Jinak pokud jste si (stejně jako já) mysleli, že věž se jmenuje po slavném běžci, tak vás vyvedu z omylu (mě vyvedl z omylu mladý průvodce) – věž se jmenuje Bolt Tower proto, že její tvar připomíná šroubovici a šroub je anglicky bolt. Nicméně, Usain Bolt věž pokřtil, takže zase tak úplně mimo jsem nebyla.
Veškeré informace o otevírací době a vstupném najdete zde


No comments:

Post a Comment