Thursday, July 19, 2018

Rodná světnička Bohuslava Martinů v Poličce

Říkáte si co má nějaká rodná světnička společného s vyhlídkami? Věřte, že v tomto případě hodně. Rodná světnička hudebního skladatele Bohuslava Martinů se totiž nachází na věži kostela Sv. Jakuba v Poličce. A pokud si teď říkáte jak velká ta věž asi je, že se tam vejde i bydlení, tak velká je jako jiné kostelní věže - čili byt, kde se roku 1890 Bohuslav Martinů narodil, není zrovna velký. Pochopitelně bydlení na věži přinášelo kromě nedostatku místa i další drobné obtíže jako například jak dopravit nahoru cokoliv, o každodenním zdolávání 192 schodů ani nemluvím. Ovšem vyhlídka hned za dveřmi exkluzivní. 




Bohuslav Martinů bydlel ve věži se svou rodinou proto, že jeho otec vykonával funkci pověžného, tedy někoho, kdo se staral o to, aby se zvonilo když se mělo zvonit. Na věž se dostanete s průvodkyní z Centra Bohuslava Martinů, které se nachází nedaleko (bližší info zde). Naproti Centru je jen tak mimochodem velice příjemná kavárnička L´Caffe. My jsme se vydali na věž absolutně bez jakékoliv předchozí přípravy a měli jsme tedy docela štěstí, že jsme dorazili čtvrt hodiny před další prohlídkou. Koupili jsme si vstupenky (mají slevy na Rodinné pasy, jen si o ni musíte říct včas a ne jako my) a zbývajících deset minut jsme využili na rychlé kafe s sebou. Dcerku jsem měla během prohlídky v nosítku na břiše. Měla jsem obavy, jak bude snášet delší stání během výkladu (pokud nespí tak vyžaduje pohyb a akci), ale nakonec jsme to zvládly docela v pohodě – slečně průvodkyni vstoupila do výkladu jen párkrát a zcela jistě to bylo pokaždé k věci. Jen nahoře, kde bylo přímo ve světničce povídání delší, mělo mé drahé dítě souvislejší monolog takže jsem s ní raději vyšla na ochoz pro případ, že by ostatní návštěvníky přece jen víc zajímal život Bohuslava Martinů než hatmatilka ročního dítěte. Během našeho postávání venku se rozfoukalo a začalo pršet takže jsme to měly i s menším dobrodružstvím.






Prohlídka byla asi na půl hodinky, vyhlídka na Poličku a okolí byla hezká, rodná světnička slavného poličského rodáka zajímavá a vůbec si myslím, že tohle místo stojí za návštěvu. Jinak i mimo věž je v Poličce co vidět. Můžete kouknout třeba na hradby, na opravený park u hradeb, na výstavy v Centru Bohuslava Martinů nebo se toulat úzkými uličkami s malými obchůdky. Poličku mám fakt ráda a často se sem vracím. 


No comments:

Post a Comment