Thursday, August 2, 2018

Litomyšl a vyhlídka mezi věžemi

Litomyšl je bezva. Je to rodiště Bedřicha Smetany takže se tu každý rok koná festival Smetanova Litomyšl a na zámku můžete navštívit byt, kde slavný dirigent bydlel. Taky zde žil sochař Olbram Zoubek (zemřel roku 2017) a jeho sochy lze obdivovat ve volně přístupných zahradách kolem zámku nebo můžete zajít na výstavu ve sklepení zámku. Kdyby vám to bylo málo, tak přidávám tip na Museum Josefa Váchala – v Litomyšli žil jeho přítel Josef Portman, a ten si nechal od slavného umělce vyzdobit nástěnnými malbami svůj dům, který můžete díky zdařilé rekonstrukci obdivovat i dnes.






Na náměstí se nachází vyhlášená čokoládovna CHOCCO CAFFE, kde vyrábějí vlastní excelentní pralinky a dezerty a za sebe rozhodně doporučuji dát si jejich horkou čokoládu – lepší jsem neochutnala. 
A myslím si, že když to všechno spojíte dohromady a přidáte prohlídku zámku, tak budete mému nadšení pro toto město na pomezí Čech a Moravy rozumět.
Několikrát do roka trávíme čas na rodinné chalupě ve Žďárských vrších a velmi často se rozhodneme i pro návštěvu Litomyšle, přestože úplně za rohem to nemáme. Většinou zaparkujeme u kostela Povýšení sv. Kříže a jdeme přes klášterní zahrady k zámku. Tam vždy nakoukneme minimálně na nádvoří ačkoliv to pro nás není nic nového. Dál naše cesta pokračuje skrz ulici Jiráskovu kolem kostela Nalezení sv. Kříže až na náměstí, kde nakupujeme v malých krámcích (nevynechte pekařství Sázava) a nakonec se naše kroky stočí vždy k oné pralinkárně.  Zaparkovat zdarma je možné i na parkovišti na ulici Zahájská.
Při naší minulé návštěvě jsme objevili jedno příjemné vyhlídkové místo přímo na „naší“ trase – vyhlídka mezi věžemi na kostele Nalezení sv. Kříže. Za symbolické vstupné jsme vystoupali mezi věže a mohli se pokochat Litomyšlí. Kvůli samotné vyhlídce bych se asi do tohoto města na výlet nevypravila, ale jak už jsem snad dostatečně vysvětlila, Litomyšl je rozhodně výletní cíl, který má co nabídnout a výhled mezi věžemi je už jen příjemnou třešničkou na dortu. 





No comments:

Post a Comment