Saturday, August 11, 2018

Toulovcova rozhledna a Toulovcovy maštale

Pověst praví, že rytíř Vavřinec Toulovec byl loupežník, který pro spásu své duše část kořisti rozděloval na dobročinné účely. Svůj lup prý schovával ve skalním labyrintu u říčky Novohradky. No, žádný poklad jsem tam nenašla, ale Toulovcovy maštale, jak se místo nazývá, jsou rozhodně zajímavým přírodním úkazem a vřele je doporučuji k návštěvě. My jsme zaparkovali v obci Vranice, na místo došli po značené cyklotrase (Maštale 1) a zpátky se vrátili po červené turistické trase. S tehdy tříměsíční Barunkou na břiše v nosítku to byl pohodový výlet na cca dvě a půl hodinky. 





Samotný skalní labyrint by se na blog o rozhlednách příliš nehodil. Nedaleko ale můžete navštívit hned tři rozhledny - Terezku, Borůvku a Toulovcovu rozhlednu. Všechny tři jsou hned u silnice, takže zastávka na chvilku. Rozhlednu Borůvku jsme zatím nenavštívili, na Terezku jsme vyšplhali před delší dobou a na Toulovcovu rozhlednu došlo během našeho letošního červencového pobytu ve Žďárských vrších. Rozhledna je dřevěné konstrukce, vysoká 12 metrů a nahoru se dostanete po 60 schodech (takže žádný olympijský výkon :-) ). Nachází se v nadmořské výšce 539 metrů a nabízí údajně výhled až na Krkonoše a Orlické hory. No, nejlepší bude, když se na to zkusíte kouknout sami.




Samotnou rozhlednu bych asi jako důvod k cestě do této oblasti nepovažovala, naštěstí je však v okolí určitě co dělat (Polička, Litomyšl, Toulovcovy maštale,..) a jako vyšperkování výletu je to myslím ideální. 

No comments:

Post a Comment