Tuesday, August 14, 2018

Zámecká hora nad Vrbnem pod Pradědem

Během naší jarní dovolené v Jeseníkách jsme zdolali nejeden kopeček a koukli do kraje z nejedné zajímavé vyhlídky. Abychom nezapadli do sněhové závěje, drželi jsme se ale spíš v nižších nadmořských výškách. O některých místech, která jsme navštívili jsem už tady na blogu psala – např. o Hraničním vrchu nebo o rozhledně Zlatý Chlum. Dnes se společně vrátíme na další vrcholek, na který jsme na přelomu března a dubna vyšplhali, a tím je Zámecká hora nad Vrbnem pod Pradědem.




Auto jsme zaparkovali u kempu, který se nachází na kraji Vrbna u silnice na Ludvíkov. Po krátkém stoupání jsme stanuli před rozcestím a mohli se rozhodnout zda budeme stoupat delší a pozvolnější cestou nebo zvolíme kratší, ale o to prudší, variantu. Rozhodli jsme se pro druhou možnost a i zpětně toto rozhodnutí hodnotím kladně – nechci si totiž ani představovat, jak bych šla tou prudkou strání opačným směrem. I když musím přiznat, že s Barunkou v nosítku na zádech jsem se pěkně zapotila. Cesta byla navíc místy zapadaná pořezanými větvemi a pokácenými stromy takže jsme si opravdu mákli než jsme se dostali nahoru. 



Na Zámecké hoře se nachází zřícenina hradu Fürstenwalde (tento název ale asi nebude pro místní moc známý – minimálně naši hostitelé v penzionu se tvářili zmateně a pak nám vysvětlili, že se pro místo používá označení Zámecká vyhlídka) a o kousek vedle altánek s vyhlídkou na Vrbno a okolí. Nahoře nám ale foukal silný vítr a tak jsem se tam s miminkem za krkem moc nezdržovala a pokračovala dál. Cesta dolů pozvolnější cestou byla sice delší, ale zvládli jsme ji v kratším čase než předchozí výstup nahoru.




Z vrchu je hezký výlet a proto kdyby vám docházely nápady kam kolem Vrbna vyrazit, můžu toto místo s klidem doporučit na fajnový výlet. Celá cesta nám zabrala tři až čtyři hodinky.

TIP NA ZÁVĚR: Ubytovaní jsme byli v Penzionu U Řeky v nedalekých Karlovicích. Penzion je velmi přátelský vůči pejskům, kteří zde můžou opravdu pobíhat všude. Majitelé si ale nepřejí, aby pejsek zůstal v pokoji bez dohledu a tuto skutečnost bohužel na webu nebo v mailu s objednávkou nenajdete, dozvíte se ji až po příjezdu na místo. Jídlo bylo v penzionu dobré, ubytování čisté, k dispozici byla příjemná zahrada. Ale přiznávám, že všudypřítomné kočky a psi (kočka i v restauraci na stole) na mě byli trochu moc.. Přesto milovníkům domácích mazlíčků můžu toto ubytování doporučit.


2 comments:

  1. Na přelomu března a dubna a takové počasí? Docela koukám, nás při cestě z Lipové-lázní na Keprník na před pár lety chytila sněhová vánice v polovině dubna a od té doby mám zafixováno, že do Jeseníků se dřív než v květnu nevyplatí za turistikou jezdit :) Jinak pěkné, hned bych se tam vydala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drželi jsme se nižších nadmořských výšek. Když jsme projížděli přes sedlo Ramzová tak kolem ležel sníh, lyžovalo se a na žádný výšlap by to určitě nebylo - takže třeba Praděd nepřipadal v úvahu :-). Ale zvládli jsme třeba rozhlednu na Hraničním vrchu, rozhlednu Na Skalce nebo Zlatý Chlum, a to všechno v pohodě. A samozřejmě toulání po Karlově Studánce, ale tam nic moc vyhlídkového na tento blog není :-).

      Delete