Tuesday, October 29, 2019

Vyhlídka Na Oklikách Ivančice

Poslední říjnová neděle tohoto roku začala mlhavým počasím, které neslibovalo zrovna ideální viditelnost. Po poledni se situace pomalu měnila k lepšímu a nás začalo sluníčko probíjející si cestu podzimním oparem lákat ven do přírody. Po krátkém průzkumu mapy jsem rozhodla, že se vydáme na vyhlídku Na Oklikách, která se nachází kousek od Ivančic, o kterých jsem psala v tomto příspěvku v souvislosti s návštěvou rozhledny Alfonse Muchy.


Stejně jako rozhledna Alfonse Muchy, i vyhlídkový altán Na Oklikách vznikl podle návrhu místního autora Miloše Navrátila. Na místě původního dřevěného altánu byl tento nový, betonový, postaven v roce 1938. Z místa je krásný výhled do údolí řeky Jihlavy a částečně i na město Ivančice.





K vyhlídce jsme se dostali krátkou procházkou, kterou během čtvrt hodiny zdolala i dvouletá dcera. Autem jsme se vydali od Ivančic směrem na Dolní Kounice. Naproti parkovišti u Střibského mlýna jsme jeli cestou vlevo nahoru přes zahrádkářskou kolonii a zaparkovali jsme na jejím konci hned u lesa. Většinu převýšení jsme tak zdolali autem a ten kousek pěšky po červené turistické značce už byl naprosto v pohodě. Altán na fotografiích na Internetu nevyhlížel zrovna přívětivě, ale říkala jsem si, že posprejovaná betonová konstrukce uprostřed podzimní krajiny zahalené v mlze slibuje minimálně zajímavý a fotogenický zážitek. Na místně nás pak čekalo překvapení, protože vyhlídka prošla v roce 2018 rekonstrukcí a pozůstatky amatérského grafitti jsou pryč.

Vyhlídka Na Oklikách je rozhodně romantické a moc hezké místo a její návštěva se dá spojit s návštěvou dalších zajímavostí v blízkém okolí jako jsou ivančický viadukt, park Réna, Střibskýmlýn nebo už zmíněná rozhledna Alfonse Muchy.





No comments:

Post a Comment