Friday, June 29, 2018

Rozhledna Alfonse Muchy

Možná jste pár let zpátky zaznamenali v médiích čachry kolem Muchovy Slovanské epopeje. Jde o sadu obrazů obřích rozměrů, na kterých Alfons Mucha zaznamenal významné momenty z naší historie a která byla po dlouhá léta vystavená na zámku v Moravském Krumlově. Pak si ale někdo vzpomněl, že Mucha prý věnoval plátna městu Praze a měla by se tedy přestěhovat. Nastala dlouhá tahanice jestli se dílo bude stěhovat nebo zda by mělo zůstat v Krumlově, kde představovalo v rámci regionu významné lákadlo pro turisty. Sama jsem epopej viděla několikrát a ač nejsem žádný umělecký fajnšmekr, tak obrazy ohromily i mě a ráda bych je někdy znovu viděla. Celá anabáze skončila tím, že obrazy byly z Krumlova odvezeny. Při přípravě tohoto článku jsem ke svému překvapení zjistila, že aktuálně je Slovanská epopej až do konce roku k vidění na brněnském výstavišti, proto se na ni klidně můžu zase zajet kouknout. Sama jsem zvědavá zda někdy epopej zakotví i v té Praze. 
Umístění Muchova díla v Krumlově dávalo smysl i proto, že se nachází blízko rodiště tohoto secesního malíře – Alfons Mucha se roku 1860 narodil v nedalekých Ivančicích. A v kopci nad Ivančicemi se nachází i rozhledna po něm pojmenovaná – Rozhledna Alfonse Muchy. 




Betonová rozhledna byla postavena v roce 1930 na místě původní dřevěné a patří k nejmenším u nás – vyhlídková plošina je umístěna 4 metry nad zemí. Na místo se dostanete po červené turistické značce a nejblíž se dá zaparkovat u mostu přes řeku Jihlavu u parku Réna, který je oblíbeným místem pro různé zábavy a koncerty. Nahoru je to pak jen krátká, asi patnáctiminutová, procházka do prudšího kopce. Určitě nic pro kočárky. 



Z rozhledny můžete kouknout na Ivančice s údolím řeky Jihlavy a na velkou část rosicko-oslavanského uhelného revíru, kde se dnes již netěží, ale na pozůstatky po těžbě v podobě hald a opuštěných areálů tu narážíme na každém kroku. 




Z parku Réna se pak můžete vydat ještě na příjemnou procházku podél řeky ke Skřipskému mlýnu, oblíbené letní lokalitě pro koupání, opalování nebo prostě jen vysedávání na sluníčku. Stezka vede částečně po dřevěných chodníčcích, je lemovaná dřevěnými sochami a tam i zpět je to něco málo přes hodinku. 
V parku se nachází hospůdka s příjemným venkovním posezením a dětským hřištěm. Občerstvení bývá během letní sezóny i u Skřipského mlýna. A ve mlýně funguje Penzion pro pohozené pány i s kavárnou a uměleckou galerií. 



2 comments:

  1. Terez, díky moc za tip. :) Už jsem o vyhlídce slyšela, tak snad se tam někdy dostanu. Krásné dny, Iva

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozhlednu určitě doporučuji, je tam klid, krásný výhled a i v okolí je co dělat. Mějte se krásně, Terez.

      Delete