Tuesday, June 26, 2018

Babí lom






Poprvé jsem se na tuto rozhlednu vydala v rámci jednodenního školního výletu coby třídní učitelka tehdy 7.B. Nevím kolik z vás někdy učilo na základní škole, ale věřte mi, že během takového školního výletu toho z okolní krajiny ani moc nevnímáte. Spíš permanentně v duchu počítáte jestli vás stále ještě následuje aspoň přibližně celá třída, koukáte jestli tamten žák z té skály co se na ni zavěsil za nohy náhodou nespadne a do toho neustále odpovídáte na veledůležité dotazy jako kdy už tam budem, jak daleko je to ještě, proč jsme raději nešli do lanového parku, proč jsme raději nešli na lasergame, proč jsme raději nešli do kina a proč jsme vůbec někam šli.
Přesto jsem po návratu domů tak nějak tušila, že jsme navštívili zajímavé místo a rozhodla se, že se tam musím vrátit a tentokrát se soustředit víc na to co je kolem než na to jak budu muset po návratu vypisovat hlášení o úrazu. Takže v den mých 27. narozenin jsem Ondrovi sdělila, že ho chci vzít na fakt pěknej výlet a vyrazili jsme.



Rozhledna Babí lom pochází z 60. let a je betonové konstrukce. Nachází se na turistické trase a v okolí je velké množství stezek, proto variant jak se dostat na vrchol je poměrně hodně. Osobně doporučuji cestu od Vranova, protože stoupání z Lelekovic je dost prudké. Pokud budete cestovat hromadnou dopravou, tak lze dojet do Vranova autobusem a odtud dojít k rozhledně po červené turistické trase. Cesta je prvně jen mírně do kopce, pak následuje prudší, ale poměrně krátké stoupání, a nakonec půjdete po hřebenu až k cíli. Podotýkám, že tato závěrečná část cesty je po hodně členitém povrchu, zahrnuje překonávání menších skalních útvarů a tím se i trochu vleče, protože člověk postupuje pomalu (podotýkám, že to překonávání skalek je s partou puberťáků opravdu super – zvlášť když vás nechají daleko za sebou a vy celou cestu jen tiše doufáte, že se zase jednou ve zdraví všichni shledáte..).



Z rozhledny pak můžete pokračovat po červené do Lelekovic a České a odtud hurá vlakem či autobusem zpátky do Brna.
Pokud cestujete autem tak se z rozhledny můžete vrátit buď stejnou cestou anebo si ji alespoň částečně obměnit tím, že místo po hřebenu (po červené) půjdete kousek pod hřebenem po žluté a následně modré trase. Zbytek cesty se pak vracíte stejnou cestou kudy jste přišli.
Rozhledna je přístupná kdykoliv a zdarma a za pěkného počasí jdou údajně vidět i vrcholky Alp. Já vrcholky Alp sice neviděla, ale výhled je odtud fajnový.




GASTRO KOUTEK tentokrát nebude. S Ondrem jsme si na zpáteční cestě zajeli na jídlo do Butcher´s Grill & Pasta v Brně u Dobráku. Je to tam super, ale zrovna poblíž Babího lomu to teda není :).

No comments:

Post a Comment