Monday, June 18, 2018

Skála Prosička

Pokud máte rádi místa s výhledem, tak jakákoliv oblast, která se jmenuje Nějaké vrchy nebo Nějaké hory bývá obvykle dobrá volba pro výlet. Ty Žďárské jsou mi obzvlášť milé a protože se tam často a velmi ochotně vracím, můžu vám rovnou slíbit, že dnešní příspěvek nebude jediný, kterým se vás budu snažit do tohoto malého ráje na pomezí Čech a Moravy nalákat.


Existují vyhlídky vyloženě vhodné pro rodiny s dětmi - bezpečné vyhlídky s pořádným zábradlím a ideálně i nějakým zázemím zahrnujícím bufet, toalety, houpačku, trampolínu, lanový park,.. Skála Prosička však patří do té druhé kategorie.


K samotné skále se dá dojít relativně pohodovou asi půlhodinovou procházkou z vesnice Javorek, kde bez potíží zaparkujete u zemědělského objektu na kraji obce. Ovšem tím zázemí končí. Nečekejte vychlazenou limonádu a turistické známky, zato se připravte na klid a nádherný výhled do členité krajiny Žďárských vrchů. 
Na skálu se díky systému řetězů a chodníčků dostanete bez problémů i pokud zrovna netrávíte několikrát do týdne čas ve fitku a nádherný výhled za trochu námahy rozhodně stojí.
Vyhlídku jsem ještě coby bezdětná navštívila několikrát, ovšem nyní s dcerkou v nosítku si ji raději odpustím. 
Skála Prosička se nachází na značené turistické trase a není proto problém zařadit její návštěvu do delšího pěšího výletu.


GASTRO KOUTEK
Kam na něco dobrého? Silně doporučuji penzion U Kosků na Blatinách, kde je opravdu velmi příjemné prostředí, milá obsluha a výborné jídlo. Nepodceňte však přípravu a stůl si raději zarezervujte dopředu. Po jídle se pak můžete přesunout do asi 100 metrů vzdálené kavárny - U Hofra mají vlastní pražírnu kávy a ač obsluha je někdy trochu svérázná, tak prostředí je hezké a domácí buchta s kávičkou jistě potěší. 

No comments:

Post a Comment