Tuesday, July 30, 2019

Žďárské vrchy: TOP 5 aktivit s dětmi v létě 2019

Novoměstko, Poličsko i Žďárské vrchy jsou tradičně mou oblíbenou dovolenkovou destinací, kam se vracím zpravidla několikrát do roka. V tomto článku nebudu zmiňovat turistické klasiky typu Devět skal, pramen Svratky či singletracky v Novém Městě. Tento článek je určen zejména těm, kteří mají doma (stejně jako my) dítko, které je velmi čilé a aktivní, ale jaksi tak trochu moc malé na to, abychom mu nasadili na záda batoh, na nohy obuli pohorky a vyvlekli ho na túru. Rozhodla jsem se proto sepsat vám našich 5 tipů na aktivity, které vaše dětičky budou bavit a vám při troše štěstí poskytnou prostor na kafíčko a relax.



1. Centrum Eden Bystřice nad Pernštejnem

Centrum Eden v Bystřici mě jednoduše nadchlo. Komplex je tvořen několika částmi věnovanými zemědělství, péči o krajinu, chovu zvířat či tradičnímu hospodářství. V každé části je něco zajímavého pro dospěláky i něco na hraní pro děti. Prošli jsme si Příběh půdy s obřím krtincem i se skluzavkou, spoustou herních prvků, očicháváním bylinek, ohmatáváním přírodnin, akváriem s přírodní filtrací a dalšími zajímavostmi, které se týkají půdy a toho co se v ní dá vypěstovat. Následně jsme se podívali do miniskanzenu Horácká vesnice, kde jsme si v chalupě včelaře odlili ozdobičku z včelího vosku, u švadleny jsme zjistili co je to motovidlo, Barunka prohnala na dvorku drůběž a vystrašila králíky a ještě spoustu jsme toho nestihli. Následovala koupel u vodotrysků vedle dětského hřiště a já se prošla bosky po smyslovém chodníčku. Před zavíračkou jsme ještě stihli nakouknout do pivovaru a koupit si pivní suvenýr domů. V centru bychom vydrželi i podstatně déle, však do moštárny či lékárny jsme ani nenakoukli, ale rozhodli jsme se využít vstupu zdarma od 16.30 do konce otevírací doby (18.00) a za hodinku a půl jsme toho víc nezvládli. Nějak mi to ale nevadí, do centra se plánuji ještě vrátit, protože z návštěvy jsme odcházeli nadšení všichni. Některé části centra jsou ve vnitřních prostorách a mohou tak poskytnout úkryt v horším počasí. V zimě však komplex pro veřejnost přístupný není. V areálu je samozřejmě i občerstvení a další zázemí (i skříňky či úschova kol). Dalšími zajímavostmi jsou pak volně přístupná stezka, která vede od zimního stadionu k Centru Eden a je lemovaná sochami pohádkových postav a zvířat, a nově vznikající Park miniatur hned vedle této stezky. Více informací o vstupném či otevírací době zde.








2. Vagon Polnička

Další tip na výlet, tentokrát ryze venkovní, a tedy do hezkého počasí, se týká zahradní železnice v Polničce u Žďáru nad Sázavou. Zde se můžete každou hodinku za 30 Kč na osobu projet zahradní železnicí a mimo to se dětičky mohou vyřádit na řadě herních prvků nebo okouknout některá domácí zvířátka jako jsou králíci nebo prasátko. Pro větší děti a pro dospěláky je tu i dráha pro čtyřkolky a buginy. V areálu opět nechybí občerstvení. Vstupné se neplatí, platí se u jednotlivých atrakcí. Více informací zde.




3. Výstava Igráček v Centru Bohuslava Martinů v Poličce

Tento ryze indoor tip na výlet se může hodit při nepříznivém počasí, ale s klidem můžu toto místo doporučit k návštěvě i kdyby bylo venku azuro. Výstava věnovaná ryze české hračce vyráběné nedaleko Poličky je velmi interaktivní a zabaví se na ní děti předškolního i mladšího školního věku. Dospěláci můžou mezitím studovat zajímavosti o stavebnici nebo vystavené historické hračky. Při naší návštěvě byla ve vedlejší místnosti ještě k vidění výstava Půlstoletí s Cimrmanem, která nás dva dospělé velmi pobavila, ale ta bohužel 27.7. skončila. Výstava o Igráčkovi potrvá do 25. srpna. Více informací zde. Po výstavě pak doporučuji nevynechat procházku parkem u městských hradeb, kde najdete i parádní dětské hřiště. 




4. Krtečková výstava v Regionálním muzeu v Litomyšli

Výstava věnovaná pohádkovým postavám z dílny Zdeňka Milera, a to zejména Krtkovi a jeho kamarádům, určitě nadchne nejednoho malého návštěvníka. Výstava je opět velice interaktivní a hravá. Jako dospělák bych možná ocenila přece jen více textu, který bych během Barunčina výskání a hraní mohla studovat, a taky by potěšilo, kdyby herní prvky byly kompletní – výstava působila trochu jako po boji, což sice u výstavy pro dětské návštěvníky chápu, ale hádám, že úkolem zaměstnanců muzea je dávat výstavu opakovaně v průběhu otevírací doby do provozu schopného stavu.. O to víc nás ale nadchla Krtkova herna, která byla plná hraček zejména pro menší děti, oproti výstavě byla v top stavu a hlavně se nacházela v sympaticky chladném přízemí budovy takže jsme s Ondřejem mohli chvíli nabírat síly zatímco Barunka lítala kolem, stavěla z kostek, tahala kočárek a mazlila se s Krtkem, myškou, ježkem,… Výstava končí  1.září. Více informací tu.



5. Pilák

Pilák čili Pilská nádrž u Žďáru nad Sázavou nabízí spoustu prostoru pro hraní, sportování a samozřejmě i koupání. Areál je nový a nechybí v něm nové občerstvení, několik dětských hřišť, minigolf, diskgolf či sprchy. Vstupné se neplatí. Kvalitu vody však doporučuji sledovat na webu zde, podle nejnovějšího rozboru již voda ke koupání vhodná není. Tak to raději zkontrolujte než tam vletíte :-). Případně můžete vyrazit na jiné přírodní koupání, doporučuji vyzkoušet rybníky Sykovec a Milovy, případně Medlov, který vyzkoušený nemáme, ale taky je prý moc fajn. 

Kromě těchto TOP 5 cílů, které jsem pro vás a vaše ratolesti pro tuto sezónu vybrala, můžu ještě doporučit Městské lázně v Novém Městě na Moravě či Aquapark ve Žďáře nad Sázavou. Každopádně, ať už se necháte inspirovat mými doporučeními nebo si najdete svoje vlastní výletní cíle, Žďárské vrchy a jejich okolí vám k návštěvě srdečně doporučuji. Věřím, že si je zamilujete – stejně jako já.




No comments:

Post a Comment