Wednesday, January 9, 2019

Greenwich a vyhlídka od nultého poledníku

Na konci ledna letošního roku nás čeká cesta do Edinburghu. Trochu nezvyklý termín na výlet jsme samozřejmě zvolili s ohledem na nízké ceny letenek (na webu ryanair jsem si našla graf cen letenek a šla po nejlevnějším termínu). Tato aktuálně se blížící cesta mi však připomněla jiný náš výlet na britské ostrovy, který se odehrál v téměř stejném termínu, a to naši cestu do Londýna. O této dovolené jsem se již zmiňovala ve článku o vyhlídce ze St. Paul´s Cathedral zde. Dnes bych chtěla zmínit trochu méně "profláklé" místo v hlavním městě Velké Británie, a tím je dle mého názoru čvtrť Greenwich, ve které však rozhodně je na co koukat. Prohlédnout si tu můžete známou plachetnici Cutty Sark, podívat se na nultý poledník nebo navštívit jedno z největších námořních muzeí na světě.



Do Greenwiche z centra můžete vyrazit buď částečně nadzemním vlakem, který vás proveze přímo mezi věžáky Canary Wharf, které se nacházejí na místě bývalých doků Docklands, nebo můžete zvolit výrazně pomalejší cestu patrovým autobusem. My putovali tam autobusem a zpět vlakem a byli jsme maximálně spokojení. Autobus samozřejmě jel tak trochu přes horní dolní, ale osobně mám tato nahlédnutí mimo turistické cíle velice ráda a rozhodně bych tuto variantu cesty zvolila znova. Ovšem cesta mezi impozantními mrakodrapy byla taky super a rozhodně stojí za to. 
V Greenwichi jsme vystoupili na konečné hned u futuristické stavby Millenium Dome. Přímo na zastávce jsme si koupili nezbytné kafe s sebou a pokračovali procházkou podél Temže až k protipovodňovým zábranám (neptejte se mě jak to funguje, nemám tušení). Cesta kolem vody byla velmi příjemná a popravdě, po několika dnech strávených v životem tepajícím centru Londýna, mi maximálně sedla. 







Po pár kilometrech jsme zabočili vpravo do zástavby a mezi domy se vraceli zpět, až jsme došli ke Greenwich Park. Procházkou parkem jsme pak zamířili ke Greenwich Observatory kouknout na ten nultý poledník. Park samotný nabízí opravdu překrásné pohledy na Londýn a pro mě bylo toto místo rozhodně top zážitkem během našeho výletu. 





Na samotný poledník jsme jen koukli přes plot a pokračovali se zahřát do National Maritime Museum, které je jako spousta dalších muzeí v Londýně zdarma. Na loď Cutty Sark jsme se podívali pouze z venku a místo toho jsme zamířili do nedaleké hospody na fish & chips a pivo a pak už jsme se vydali vlakem zpět do centra, do penzionu. 





Londýn toho nabízí k vidění fakt hodně a je to jedno z mála míst, odkud vždycky odjíždím s pocitem, že se prostě musím zase brzy vrátit. Pokud budete mít do Londýna cestu a po must see destinacích typu Tower Bridge a Big Ben vám zbyde ještě volné políčko v programu, vydejte se do Greenwiche. Bude se vám tam líbit. A já jdu studovat mapu Edinburghu :-). 

No comments:

Post a Comment