Tuesday, October 30, 2018

Hostýn

Velikonoce jsou dávno za námi, přesto ale dnes zavzpomínám na jeden z našich velikonočních výletů. Už několikrát jsme se v tomto termínu vypravili na trhy do Valašského muzea v přírodě, které se nachází v Rožnově pod Radhoštěm - tam se vždycky nacpeme frgálem, štramberskýma ušima, mandlemi v cukru a podobnými dobrůtkami. Při naší minulé cestě z tohoto již téměř tradičního výletu jsme se zastavili na Hostýně, kde je rozhodně na co koukat. 





Na relativně malé ploše na vrcholu Hostýna v nadmořské výšce 735 metrů se nacházejí bazilika Nanebevzetí Panny Marie, křížová cesta, jejímž autorem je architekt Dušan Jurkovič, a kamenná rozhledna z 19. století. Rozhledna byla v době naší návštěvy uzavřena, přesto jsme si i z plošiny pod ní užili nádherných výhledů dosyta - je možno vidět např. Bystřici pod Hostýnem, Svatý kopeček u Olomouce, Zlín či Jeseníky (za dobrých podmínek údajně i Pálavu nebo Tatry, toto ale potvrdit nemůžeme). 





Na vrchol Hostýna můžete vyrazit autobusem, autem s povolením (dle informací na Internetu tato povolení nyní vydává za poplatek 50 Kč automat v obci Bystřice pod Hostýnem) anebo pěšky - 3,5 km (a 400 metrů převýšení) z obce Bystřice nebo 1,5 km dlouhou procházkou z osady Vinohrádek. 


No comments:

Post a Comment