Wednesday, May 29, 2019

Výhledy z hradu Potštejn a parádní relax v Častolovicích

Od narození dcerky jsem mnoho prohlídek s průvodcem neabsolvovala. Při návštěvách zámků, hradů i muzeí se raději držíme v zahradách, parcích a fotíme exteriéry. Na hradě Potštejně, který se nachází zhruba 20 kilometrů severně od Litomyšle, se nám ale poštěstilo a s dítkem, které většinu času spalo v kočárku, jsme si výklad trochu svérázné průvodkyně vyslechli. A bylo to super.

Auto jsme zaparkovali na parkovišti na konci obce a následně jsme zdolali krátký a poměrně pozvolný výstup k bránám hradu. Ten není moc velký, ovšem od brány toho z něj příliš neuvidíte, doporučuji proto prohlídku absolvovat. Celé je to na asi půlhodinku a kromě historie hradní zříceniny můžete celou dobu obdivovat krásné vyhlídky do okolní krajiny, která je až překvapivě zaplněná různými zámky a zámečky (jen z hradu vidíte zámek v Potštejně, v Doudlebách, v Kostelci, v Častolovicích a dost možná i nějaký další, který jsem zapomněla). Celou prohlídkovou trasu jsme zvládli i s kočárkem, na pár místech jsme ho však museli poponést. Návštěvu samotného městečka Potštejna jsme se rozhodli vynechat, protože jsme se trefili do pouťového víkendu a centrum obce praskalo ve švech. Pokračovali jsme proto do dalšího cíle výletu, a tím byl zámek v Častolovicích.






Zámek Častolovice je v současné době v soukromém vlastnictví hraběnky Diany Sternbergové. Je zde možné absolvovat i prohlídku interiéru, tu jsme však vynechali, a využili jsme krásného počasí k toulání po rozlehlé zahradě a parku a k návštěvě zvěřince, ze kterého byla naše Barunka (a  koneckonců i my) nadšená. V parku najdete menší kavárničku, dětské hřiště, oboru se zvířaty, vodní plochy a spousty cestiček k příjemnému procházení. Na nádvoří zámku je pak další kavárna a vedle zámku už zmíněný zvěřinec. Park i zahrady jsou přístupné zdarma, do zvěřince se platí vstupné. Auto jsme zaparkovali na placeném parkovišti u vstupu do parku (cenu parkovného si nepamatuju, ale nebylo to víc než 50 korun na den, přesnou částku byste možná našli někde na webu zámku). 







Přiznám se, že zámecký park mě naprosto uchvátil. Pokud budete mít cestu kolem, určitě se tam zastavte. Nebo si tu cestu kolem udělejte záměrně, stojí to za to. 

No comments:

Post a Comment