Thursday, September 13, 2018

Vyhlídková procházka nad vodní nádrží Vír a rozhledna Karasín

Při naší minulé návštěvě Žďárských vrchů jsme se rozhodli vyrazit na procházku kolem vírské přehrady. Nutno podotknout, že v oblasti je toho k vidění opravdu hodně – mimo jiné několik hradních zřícenin (sami jsme navštívili v minulých letech například Zubštejn, který můžu k návštěvě vřele doporučit). 


Auto jsme nechali u silnice cca 100 metrů nahoře před hrází (jeli jsme směrem od obcí Korouhvice a Hluboké). Po lesní cestě jsme vyrazili do prudkého kopce a za chvíli jsme vystoupali na louku, ze které se nám naskytly první krásné vyhlídky na toho času bohužel poněkud prázdnou přehradu. Pořídili jsme pár fotek a pokračovali dál. Z cesty jsme za loukou odbočili doprava a stoupali dál do kopce. Po klikatící se stezce jsme během čtvrt hodinky došli ke skalní vyhlídce Skála Klubačice, ze které byl moc pěkný výhled na údolí, ve kterém leží malebná obec Vír. Zpět jsme se vrátili stejnou cestou. Připojuji i printscreen z mapy.cz, kde jsem vyznačila obě vyhlídková místa a taky místo, kde jsme zaparkovali. Celá procházka i s focením nám zabrala zhruba hodinku a půl.




 


Po cestě z výletu jsme si ještě zajeli na rozhlednu Karasín. Autem jsme dojeli až k rozhledně a zaparkovali na prostorném parkovišti. Za vstup na rozhlednu se neplatí. V přízemí se nachází bufet kde si můžete koupit něco malého k snědku, případně pořídit nějaký menší suvenýr. Zastávka je maximálně na půl hodinky. Pro nadšence do sjezdového lyžování (jako jsem například já :)) přidávám informaci, že od rozhledny vede krátká sjezdovka.



2 comments:

  1. Děkuji za tip! :) K Vírské přehradě jednou za čas zajedeme, ale tady jsme ještě nebyli. A souhlasím s těmi zříceninami, už jsme navštívili Zubštejn, Pyšolec a zbývá nám Aueršperk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem moc ráda, že jsem třeba inspirovala k dalšímu toulání. Členitá krajina v okolí Víru rozhodně má co nabídnout :-).

      Delete